Namn och yrken för Varulv

En expansion

Det finns många utgåvor av Dmitry Davidovs sällskapsspel Мафия (Maffia, 1986). Här beskrivs en handgjord expansion jag har konstruerat till en specifik nordisk utgåva under titeln Varulv (Gameplay Publishing, 2021), där temat är Ragnarök.

Spelet befinner sig i gränslandet mellan ett sällskapsspel, där optimering är ointressant, ett brädspel, där målet för optimering är seger, och ett rollspel, där målet för optimering är en bra berättelse. Expansionen skiftar balansen åt rollspelshållet: Varje rollperson får här ett namn och ett yrke som alla medverkande kan se, istället för att behöva memorera varje spelares muntliga beskrivning av sin rollperson. Jag har funnit att spelare, utan sådan hjälp, använder varandras riktiga namn, vilket inkräktar på den apokalyptiska stämningen.

24 vikingatida namn. Korten är desamma som Expansion till Varulv, yrkeskort, på samma platser, vända upp och ner.

Namn

24 vikingatida yrken och motsvarande. Korten är desamma som Expansion till Varulv, namnkort, på samma platser, vända upp och ner.

Yrken

Expansionen består av:

Allt ska passa någorlunda väl i originalkartongen.

Detta är baksidan på Expansion till Varulv, regler. Kortet visar ett stiliserat exempel på hur en spelare använder korten i spel.

Baksidan av regelkortet

Den grafiska formgivningen är baserad på Katie Wakelins bilder till 2021 års utgåva. Fler bilder finns här.

“Namn och yrken för Varulv” av Viktor Eikman (2022) är gratis och får användas enligt en Erkännande-DelaLika 4.0 Internationell-licens.