Krälande kaoset

Den marinblå faktionen i Cthulhukrig

The complete set of individual models for this faction.

Överblick

Kaoset kännetecknas främst av sin förmåga att flyga: Alla dess enheter förflyttar sig upp till två områden i taget istället för ett. Det kostar inget extra men det gäller inte vid reträtt.

Faktionen har mycket enkla formelboksvillkor men är militärt svagare än genomsnittet och kräver därför mer finess. Den har i gengäld utmärkta “diverseförmågor”. För att nämna ett exempel: En av dess formelböcker låter Kaoset bestämma alla figurers reträttvägar i alla strider, gratis, även om faktionen inte är med i striden.

Bra för motståndare att veta

Kaosets vidunder är Nyarlathotep, även kallad Nyarly. Vidundret har en efterstridsförmåga, Bebåda (Harbinger), som ger en riklig belöning för att döda eller smärta fientliga vidunder. Detta, i kombination med Nyarlathoteps stora rörlighet, gör att faktionen aktivt jagar svagare vidunder.

Knepiga förmågor

Kaoset har en formelbok som påminner om Svarta getens Ghroth, men den är inte lika svår att förstå. En översättning:

Om Nyarlathotep är i spel, slå 1T6.
    Dina motståndare måste förlora så mycket Kraft mellan sig.
    De har en minut på sig att fördela förlusten.
        Om de inte kommer överens, lägg antalet till din egen Kraft.
Vänd denna formelbok neråt för att visa att den inte genast går att använda igen.
    Återställ den i Kraftsamlingsfasen.

Om talet på tärningen är högre än summan av alla motståndares Kraft misslyckas de automatiskt med att fördela förlusten mellan sig och Kaoset får hela beloppet.

Bebådelser

Efterstridsförmågan Bebåda kan också förvirra. Förmågans namn syftar på att Nyarly själv är ett järtecken för världens ände.

Om Nyarlathotep är med i striden:
    För varje fientligt vidunder som tilldelas smärta eller dödsstöt:
        Öka din Kraft med halva kostnaden för att väcka vidundret, eller tag 2 Insegel.
Detta gäller även om Nyarlathotep själv tilldelas smärta eller dödsstöt.

Den sista satsen syftar på att förmågan utlöses även om både Nyarly och ett fientligt vidunder tar stryk i samma strid. Detta är en påminnelse om hur efterstridsförmågor behandlas i grundreglerna. Det händer att spelare drar slutsatsen att Kaoset får en belöning när Nyarly själv tar stryk, även om ingen annan tar stryk, men det stämmer alltså inte. Nyarly är inte fientlig mot sin egen faktion och ger därför ingen belöning.

Bebåda träder i kraft oavsett varifrån skadan kommer och vad som sedan händer med den. Det är till exempel möjligt för en av Svarta getens likätare (ghouls) att orsaka smärta som tredje part i striden, och därmed utlösa förmågan. Förmågan utlöses på samma sätt när Vindvandrarens vidunder Rhan-Tegoth får en dödsstöt, även om Vindvandraren därefter använder Rhan-Tegoths specialförmåga för att ta bort dödsstöten.

Kostnaden för att väcka ett vidunder är vad den handlingen skulle kosta när Bebåda utlöses. Det betyder att Cthulhus värde räknas som 4 (för att hen redan är väckt när hen skadas), Ubbo-Sathlas som 6 (för att väckandet av Ubbo-Sathla i Fördärvsfasen inte är handlingen) och Azathoths som noll (för att en slumpmässig mängd Kraft förloras när Azathoth vaknar, i kontrast till betalning).

Externa länkar